facebooktwittermail d

Så togs ATL:s Valkompass fram

Riksdagsvalet den 11 september närmar sig för varje dag. Förra veckan släppte ATL en valkompass för att hjälpa dig avgöra var du står i valfrågorna. Nedan kan du läsa en intervju med författaren Christer Isaksson som var med och skapade kompassen. 

En grafik med partiernas och ATL:s loggor.
Valkompassen 2022 FOTO: ATL

Förra veckan lanserade ATL Valkompassen. Den är framtagen av TT Nyhetsbyrån tillsammans med Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, Christer Isaksson, journalist och författare till flera böcker om svensk politik, samt ATL:s redaktion. 

Christer Isaksson och Tommy Möller står för innehållet och poängfördelningen i valkompassen. De gör frågorna, texten och tar kontakt med politikerna. Tillsammans har de gjort valkompasser sedan 2002. TT står för teknisk utveckling och försäljning av Valkompassen. Christer Isaksson berättar hur kompassen framställs.

Vilka partier är med i kompassen?

– Det är de åtta riksdagspartierna. Det är för att vår bedömning är att inga andra partier har chans att komma in i riksdagen

Hur fångar ni partiernas ställningstagande i olika frågor? 

– Det viktigaste är att samtliga partier får svara på alla frågor i kompassen. Vi kontrollerar och granskar partiernas svar i förhållande till vad de tidigare sagt och gjort i frågan. Vi granskar motioner, propositioner och annat från regeringen och riksdagen. Detta så att partierna inte ska kunna ta en populistisk position. När man sedan gör kompassen och besvarar en fråga så paras man ihop med det parti man instämmer med. 

Närbild på Christer Isaksson
Christer Isaksson, journalist och författare. FOTO: CATO LEIN

Hur beräknas resultatet?

– Alla frågor och svar är lika mycket värda. Däremot har den som svarar på kompassen möjlighet att välja tre viktiga frågor. De tre frågorna man är särskilt intresserad av får extra vikt i sammanställningen.

Hur anpassas kompassen efter ATL:s publik?

– Vi har tagit fram en standardkompass med frågor vi tror intresserar alla i Sverige. Sedan finns det möjlighet att krydda med egna frågor. Vi hade möte med ATL där vi diskuterade fram de aktuella frågorna. ATL:s fem egna frågor är väldigt bra då de särar på partierna både mellan och inom blocken.

De fem frågorna ATL valt är: Licensjakt på varg, Bekämpningsmedel med glyfosat ska förbjudas i jordbruk, Nybyggen på åkermark ska förbjudas, Sverige ska skydda mer skog och Sverige ska ha ett landsbygdsdepartement

Bild på riksdagshuset i Stockholm.
Riksdagshuset i Stockholm. FOTO: ANN LINDÉN

Säger kompassen hur jag ska rösta?

– Vi säger absolut inte vilket parti du sympatiserar med eller att du ska rösta på partiet som får mest procent. Vi visar en riktning. Vi brukar rekommendera att göra testet flera gånger och svara olika saker, för att se vad partierna tycker. Kompassen är bara ett sätt att förstå politiken.

Frågor om Valkompassen 

Varför är den bakom en betalvägg?

Om du är prenumerant ingår Valkompassen i din prenumeration. Är du inte prenumerant kostar det en krona. Detta för att ATL är en i huvudsak prenumererad produkt. Därför behöver du vara prenumerant för att ta del av huvuddelen av sajtens innehåll. 

Hur hanterar ni data? Sparas mina svar?

De senaste åren har en rad nya åtgärder gjorts för att säkra integriteten för webbanvändare inom EU. TT sparar ingen data kring hur du har svarat på frågorna, eller någon som helst annan data kring hur du har interagerat med Valkompassen. Ingen personlig information (som t ex IP-nummer) kopplas samman med enskilda svar eller resultat. Ingen statistik eller kakor sparas utan ditt samtycke.

Upphovsmännen

Christer Isaksson – Journalist och författare med politik som huvudintresse.

Tommy Möller – Professor i statsvetenskap på Stockholms universitet 

Testa dig själv – vilket parti står du närmast

Klicka här för att komma till Valkompassen